Press "Enter" to skip to content

Review van het strategische spel XCOM 2

Wat is XCOM 2 ?

XCOM 2 is een populair strategisch turn-based computer- en consolespel. Het spelletje kwam in september 2016 op de markt en is het vervolg op XCOM: Enemy Unknown, dat in 2012 het licht zag. Beide spellen zijn gebaseerd op de strategische klassieker UFO: Enemy Unknown uit 1994. Firaxis Games ontwikkelde het spel en het werd op de markt gebracht door 2K Games. Beiden creëerden door de jaren heen heel wat games met verschillende thema’s. XCOM 2 is zowel beschikbaar voor Windows, OS X en Linux. Daarnaast kunnen ook versies voor een Playstation 4 en de Xbox One verkregen worden, hoewel de makers eerst verkondigden dat het spel alleen op de computer beschikbaar zou zijn.

Hoe verloopt het spel ?

Het spel is een vervolg op zowel UFO als de eerste XCOM, waar telkens gevochten werd tegen buitenaardse indringers. Bij XCOM 2 zijn de vorige pogingen om de aarde te verdedigen mislukt en regeren de aliens over onze planeet. De buitenaardse wezens beloven een prachtige toekomst voor de mensheid, maar dit zijn valse beloftes.

In het spel ga jij aan de slag met enkelen die XCOM hebben overleefd. Met de overlevenden probeer je iedereen warm te maken om zich te verzetten tegen de aliens en de strijd aan te gaan met de bezetters. Om dit te verwezenlijken kan je verzetsstrijders aanwerven en opleiden tot de geschikte soldaten voor jou, missies uitvoeren om steden te veroveren of wetenschappelijke kennis verwerven om je wapens te optimaliseren.

XCOM 2: een aanrader?

Hoewel XCOM 2 een absolute aanrader is, ontbreken enkele zaken die in de vorige versie nog aanwezig waren. In de nieuwe versie kan je bijvoorbeeld geen aliens meer ondervragen. Dit vormt een gemis vanwege de extra informatie die je met de ondervraging kon verkrijgen over de buitenaardse wezens. Daarnaast beschik je in XCOM 2 niet langer over een vast hoofdkwartier op de grond, maar vlieg je rond in een mobiele basis. Bijgevolg krijg je minder kans om het hoofdkwartier uit te bouwen tot een sterke fort.

Dit zijn slechts enkele mindere punten, want XCOM 2 heeft tal van positieve aspecten. De Specialist is een uitbreiding op de klassen voor je soldaten en biedt heel wat goede upgrades aan. Daarnaast zijn zowel de wapens als het gebruik ervan verbeterd in deze versie. De makers maakten de kaarten bij XCOM 2 handiger in gebruik en bovendien kunnen de maps gemakkelijk opnieuw gespeeld worden. Al deze factoren zorgen dat XCOM 2 een enorm leuk en spannend spel wordt, dat zeker de moeite waard is om te spelen.