Press "Enter" to skip to content

Wat is een strategiespel ?

Heel wat websites die online games aanbieden, hebben een mooie verzameling strategische spellen. Deze spelletjes zijn immers heel verslavend en enorm populair bij online gamers. Bij strategische spellen wordt van de gamers verwacht om tactisch na te denken en andere spelers telkens een of meerdere stappen voor te blijven. Dit spreekt heel wat gamers aan. Daarnaast zijn de meeste tactische spellen mooi ingekleed en verzorgd met goede visuals. Strategische games bieden bovendien heel wat voordelen aan. Tactisch nadenken en een strategie uitstippen houdt de geest immers actief en gefocust.

Het ontstaan van online strategische spelen

De online strategische spellen zijn afkomstig van de bordspelen rond hetzelfde thema. Bij beide versies wordt van de spelers vereist om tactisch inzicht te gebruiken als voorwaarde om het spel te kunnen winnen. Enkele klassieke strategische bordspellen zijn Schaken, Dammen of het Aziatische Go. De laatste jaren kwamen heel wat nieuwe tactische games op de markt zoals Risk, Kolonisten van Catan en Stratego. Na de opkomst van het internet werd het mogelijk om verschillende strategische bordspellen online te spelen. De tactische games verwierven heel wat populariteit en dit zorgde voor een stroom aan nieuwe strategische spellen die online te verkrijgen zijn.

Wat zijn de typische kenmerken van een strategisch spel?

Bij een strategisch spel telt enkel het tactische inzicht van de spelers, toeval speelt hier absoluut geen rol. Elke gamer bepaalt immers zelf welke strategie wordt toegepast en deze keuze heeft rechtstreeks gevolg op het verdere verloop van het spel. Dit maakt strategische spellen zo interessant voor tactische gamers.

Strategische games zijn meestal gericht op het veroveren of verdedigen van een bepaald stuk land en het overwinnen van de vijand(en). Dit kan verwezenlijkt worden via de juiste strategische zetten en met voldoende tactisch inzicht in het spel. Bij strategiespellen moeten spelers bijgevolg zowel de volgende actie als de algemene tactiek van hun spel onder controle houden.

Hoe speel je een strategisch spel?

Bij een strategisch spel sta je meestal zelf aan het hoofd van een leger. Via strategische beslissingen probeer je de troepen zo goed mogelijk aan te sturen om je grondgebied te verdedigen of het land van de vijand in te nemen. Een strategische gamer maakt dus zelf actief deel uit van het spel en moet voortdurend op zijn of haar hoede zijn voor de tactische bewegingen van de tegenspelers. Het spel vereist bijgevolg aandachtige en alerte spelers.